مرضیه منصف

استعداد و علایق کودکان

استعداد و علایق کودکان (رازهایی پیرامون کشف استعدادها و علایق کودکان)
در راستای کشف استعداد و علایق فرزندانمان، اگر به رفتارهای آنان خوب توجه کنیم، به حرفهایشان با علاقه گوش دهیم و حرکاتشان را به طور دقیق زیر نظر داشته باشیم، خیلی راحت می توانیم زمینه های مختلف علائق و استعدادهایشان را کشف کنیم. البته بحث کشف استعداد و علاقه در کودکان همواره از جمله بحثهای چالش برانگیز و جنجالی بوده و ابعاد مختلفی را نیز در بر می گیرد. اما خیلی وقتها بدون بررسی های دقیق و موشکافانه هم می توان به استعداد و توانایی کودکان پی برد و با برنامه ریزی های دقیق و آموزشهای منظم و جهت دار، مسیر را برای رشد و تعالی و رسیدن به مرحله شکوفایی استعدادهای آنان هموار ساخته و آنها را تا رسیدن به خواسته های شان راهنمایی و حمایت کرد.


بند

یک تجربه
بعنوان مثال امروز که در آشپزخانه مشغول پختن غذا بودم، پسرم را دیدم که گرم کن ورزشی به تن کرده و درحالی که هدفونش را روی گوشهایش قرار داده و هر از گاهی هم به گوشی همراهش نگاه می کند، سخت مشغول انجام حرکات ورزشی است. تو جهم حسابی جلب شده بود، چون بارها از پسرم خواسته بودم که همراه من ورزش کند و یا با استفاده از برنامه های تلویزیون، حرکات ورزشی انجام دهد. اما دریغ از این که علاقه ای از خود نشان دهد و یا به حرفهای من ترتیب اثری بدهد و هر بار به بهانه ای از ورزش کردن طفره می رفت اما حالا این کار او برای من بسیار جالب بود. وقتی برای استراحت و خوردن آب، هدفون را از گوشش برداشت، بدون اینکه با طعنه یا کنایه با او صحبت کنم (کاری که اکثر والدین در چنین مواقعی انجام می دهند)، به او گفتم با موزیک گوشی ورزش می کنی؟ وقتی دید با علاقه از او در مورد ورزش کردنش سوال می کنم، با خوشحالی به سمتم آمد گفت: ((مامان ببین این همون اپلی کی شنی است که چند روز پیش به شما نشان دادم و شما اجازه دادی آن را در گوشی نصب کنم. الان فعال و تنظیمش کردم و قرار است هر روز همراه آن تمرینات ورزشی انجام بدم. تمرینها هم از مرحله آسان شروع شده و تا پیشرفته ادامه دارد )).


درس بزرگ
این اتفاق برای من درسی بزرگ به همراه داشت. زیرا درک کردم که خیلی از مواقع خواسته های ما والدین در راستای خواسته ها و علایق فرزندانمان نیست و بیشتر مواقع ما نظرات و خواسته های خود و حتی نوع رسیدن و پرداختن به آنها را آگاهانه و بعضا نا آگاهانه به آنها تحمیل می کنیم. برای مثال مدتها بود که من از علاقه پسرم به ابزار الکترونیکی و دیجیتالی نظیر گوشی همراه آگاه بودم، اما نمی دانستم با استفاده از این ابزار می توانم بسیار هوشمندانه مسیر رسیدن او را به بسیاری از فعالیتهای مناسب رشدش را با در نظر گرفتن علاقه اش تسهیل کنم. اما خود او به راحتی این واقعیت را برای من آشکار ساخت.

 

سرمایه از دست رفته
سالهایی که در سمت مشاور مدرسه و آموزشگاه مشغول به کار بودم یا حتی اکنون در مشاوره های تلفنی و کلینیکی، بارها شاهد فشار پدران و مادران بر فرزندانشان و اظهار نظر تحمیلی آنان در انتخاب رشته تحصیلی دبیرستان، دانشگاه و حتی انتخاب شغل بودم. خیلی از مواقع نیز علی رغم تمام فشارها، بالاخره دانش آ موزان یا دانشجویان در ابتدای ورود به دانشگاه یا در میانه راه مسیر خود را تغییر داده و به دنبال علاقه اصلی خود می رفتند. البته تعدادی هم به این جبر تن درداده و سالها با مشکلات ناشی از آن نظیر نا رضایتی شغلی و غیره دسته و پنجه نرم می کردند. و در این میان نه تنها سرمایه مالی والدین، بلکه سرمایه عمر و زمان طلایی فرزندانشان برای رسیدن به رویاهایشان نیز، هدر می رفت.

وظایف والدین در رابطه با کشف استعداد فرزندان
حال وظیفه و تکلیف ما به عنوان والدین در این مسیر چیست؟ از مهمترین وظایفی که بر دوش ما قرار دارد، می توان به این موارد اشاره کرد:
۱- شناسایی علائق و کشف استعدادهای فرزندانمان.
۲- آشنا ساختن فرزندان با فعالیت های گوناگون و مختلف به منظور بروز استعداد و تواناییهای آنها.
۳- فراهم کردن زمینه های پرورش استعداد کودکان و به دنبال آن آموزش اصولی به آنها.
۴- حمایت و پشتیبانی از فرزندان در مسیر رسیدن به خواسته و علا قه شان و حفظ نقش راهنما و هدایت گر در بلند مدت.

 

تذکری مهم
البته یک نکته بسیار مهم پیرامون این بحث نیز وجود دارد و آن این است که در هریک از این مراحل و هر زمان که احساس کردیم خود و یا فرزندانمان نیاز به راهنمایی و مشورت داریم، بهتر است با متخصصین با تجربه و آشنا به نوع مشکل و مسئله ای که درگیر آن هستیم مشورت کنیم، تا میزان اشتباه و خطا خود را به حداقل برسانیم.
و نکته مهم دیگر این است که علی رغم اینکه به فرزندانمان آزادی عمل داده، مهارت جرات ورزی را نیز به آنها آموزش داده ایم، همواره آنان را در مسیر تجربه کردن یاری می کنیم و از رها کردن نیز، ترسی به خود راه نمی دهیم. یعنی اینکه هرزمان فرزندمان به کاری علاقه نشان داد اما در ادامه احساس کرد که در بلندمدت نمی تواند نتیجه مطلوبی از آن به دست آورد و قصد رها کردن آن را داشت او را همراهی کنیم. البته مشروط بر اینکه از ابتدا به او یاد آوری کرده باشیم که در مورد فعالیتهایش تعهد داشته باشد و بدون آزمون و خطا و بررسی دقیق جوانب هر فعالیتی، آن را نیمه کاره رها نکند و به اصطلاح مدام از این شاخه به آن شاخه نپرد

3 پاسخ

  1. Nice blog right here! Additionally your website a
    lot up very fast! What host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host?

    I desire my web site loaded up as fast as yours lol

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.